На жестоката христова възраст от 33 години ни напусна един категоричен и разтърсващ талант – фотографът Алекс Манчев. Талантът му е познат и признат и извън границите на България. Алекс имаше изложби в Русия и Франция, негови артистични проекти са участвали в ред международни конкурси, изложения и прегледи на актовата фотография. Едно от последните му интервюта бе за Playboy-България, където за пореден път Алекс ни смути и впечатли, както с артистичното си самочувствие, така и с неприсъщата за младата му възраст мъдрост.

Фотографиите които ви показваме са с мис  Плеймейт`2018 – Жанет Осипова, която той обичаше да снима, ­­­­и обичаше като човек и приятел.

“…Преминаването ми от комерсиална/поръчкова фотография към художествената бе доста рязко и ме накара да прекратя работата с крайни клиенти, които искат да си направят снимки за спомен, напротив, сега аз създавам свои изображения като художник и впоследствие ги предоставям на галерии и други арт пространства. Тоест няма как да ме наемеш да те  снимам, единственият вариант е АЗ да го пожелая.”

“..Един от най-стойностните и хубави комплименти, които някога съм получавал, бе сравнението на стила ми на работа с този на Питър Лимбърг и това признание ме докосна главно поради факта, че той е фотографът, който създава и налага това поколение от супермоделите през 80-те години на ХХ век – Синди Крофърд, Ел Макферсън, Хайди Клум…”

“..За да си добър фотограф, ти първо трябва да си наблюдавал дълго време друго изкуство – опера, балет, различни изложби, арт кино и т.н. То не идва от само себе си, няма как да имаш умението и гледната точка, ако няма посвещение към изкуството.”

“..За себе си реших, че на сцената в България трябва да се появи човек, който да влага истинска красива естетика, на която публиката да се наслаждава и голотата да бъде ценена като част от изкуството, каквато винаги е била.”

“..Аз нямам проблем да бъда определен и като „хейтър“, но съм убеден, че ние живеем в болно общество, общество, което само себе си ограничава. На мен ежедневно ми се налага да се боря с това. Нима това не е манифест?”

“..За мен днес нашият разговор не е с цел да бъде прочетен от примерно 10 000 човека. Осъществяваме го, за да достигне до много повече, всяко едно интервю, което направя, е интелектуално натрупване. Всичко това, което аз съм казал, остава в историята и се надявам нещата, които мисля и споделям, да останат във времето.”

“..Искам да помогна на обществото в България, а след това и на обществото в глобален аспект. Хората са казали, че тези, които вярват, че могат да променят света, го променят. Тоест аз давам своята частица за тази промяна. Нямам амбицията, че съм следващият Далай Лама, но аз вярвам, че ако всеки даде своя принос, светът наистина ще стане по-добро място. “

Ти успя, Алекс! В Playboy ще продължаваме да търсим и да отстояваме артистичната свобода, която творчеството ти крещеше с наистина красив глас!