…Аз съм жена на 37 години. Разведена съм, имам интимен приятел. Чудесно се разбираме с него, но за мое голямо съжаление, неговото желание за секс е по-малко, отколкото на мен ми се иска. На него му е достатъчно един път седмично и той е доволен на това, но аз не съм. Искам той да ме желае и да ме преследва за секс, а не аз да съм активната страна. Рядко влизам в ролята на агресор – предпочитам да съм „прелъстена и похитена“. Как да уеднаквим сексуалния си живот, така че и аз да съм доволна?

 

Р.П. от София

Скъпа Р.П.,

пониженото сексуално желание е еднакво присъщо както на жените, така и на мъжете. Няма да изброяваме всички причини за това – стреса, на който сме подложени, начина ни на живот и т.н., вероятно си чула и чела вече доста за това.

Просто хората сме с различно либидо и за това е най-добре да си намерим партньор с либидо, съответстващо на нашето. Какво да правим обаче, когато харесваме даден човек заради всичките му останали качества, а единствено в секса имаме разминавания като описаните от теб? Разбира се, ако разминаването по пистата на секса е катастрофално, изходът на връзката е летален. Но имаме добра новина за теб. Нещата са поправими.

Понякога мъжете изпитват допълнително психическо натоварване от общоприетото мнение, че винаги са готови за секс и едва ли не, ходят постоянно надървени. Сигурно твоят партньор изпитва и допълнително безпокойство от това, че не отговаря на твоите сексуални очаквания. Възможно е ти да притежаваш това, което сексологията нарича „спонтанно желание“ – това означава внезапно да те прониже неустоимо желание за секс, независимо от обстоятелствата.

В резултат на това ти сигурно се възбуждаш бързо и рязко, докато най-вероятно твоят приятел притежава т.нар. „отговорно желание“. Това означава, че на него му е необходимо съзнателно да си създаде подходящи условия, за да изпита желание за секс и да се възбуди. Мисълта и желанието за секс не е първото нещо, което той изпитва.

То се появява след като той по някакъв начин вече е възбуден. Ако е такъв случая,  тогава ти би могла да промениш начина, по който си изграждаш представите за секса с него, за да получиш желаното. Нека твоето спонтанно желание да е искрата, която да го запали, а оттам нататък той вече да е агресора, завоевателя, или какъвто точно си го представяш и пожелаваш.

Просто се налага да изчакаш това да се случи малко по-късно във времето. Виж ако можеш да му подадеш еротични искри извън спалнята, като ги разграничиш от какъвто и да бил натиск или директна покана за секс. За целта трябва внимателно да проучиш какво той намира за еротично и какво го възбужда. Ако обикновено правите секс през уикенда, от понеделник до петък му подавай еротичните си „искри“, можеш да вкараш и цели малки „огънчета“ от еротика и секс, без да се стига до същински такъв. Каквото и да правиш, имай предвид, че либидото е като асансьор на небостъргач: има множество копчета, които го задвижват нагоре-надолу, но ако уцелиш правилното, ще го изстреляш право към върха още в сряда.

 

Пишете ни на news@ playmate.bg – Playboy отговаря!

* *снимките са илюстративни